twee stelletjes in stedelijk omgeving
5 december 2024

Hoe regel je een auto in Nederland: Een gids voor expats

Verhuizen naar een nieuw land kan stressvol zijn. Er komt veel op je af, waaronder het regelen van vervoer, zoals een auto. In deze blog nemen we je mee door de opties om een auto in Nederland te regelen, inclusief de voor- en nadelen van elke optie.

Nederland heeft een fantastisch openbaar vervoerssysteem met goede verbindingen via treinen, bussen en trams. En natuurlijk houden Nederlanders van fietsen. Toch kan een auto het leven een stuk makkelijker maken, vooral als je buiten de steden wilt verkennen of wat verder van huis werkt. Hier zijn de verschillende manieren waarop je in Nederland een auto kunt regelen.

Allereerst: je rijbewijs

Om in Nederland auto te rijden, heb je uiteraard een geldig rijbewijs nodig. Vaak kun je je buitenlandse rijbewijs tot 185 dagen gebruiken, maar daarna heb je een Nederlands rijbewijs nodig.

Om een Nederlands rijbewijs te krijgen, moet je ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP) en een bezoek brengen aan je gemeente. In veel gevallen kun je je buitenlandse rijbewijs omwisselen zonder opnieuw een rijexamen te doen. Als je bijvoorbeeld EU/EFTA-burger bent of profiteert van de “30%-regeling”, is het een eenvoudige omwisseling.

Op de website van de RDW vind je alle informatie over welke rijbewijzen in aanmerking komen voor omwisseling. Staat jouw land er niet bij? Dan moet je een Nederlands rijexamen doen.

kinto afbeelding gezin in gehuurde auto

Een auto huren: alleen voor kort gebruik

Als je net op Schiphol bent geland en een auto nodig hebt om je nieuwe woonplaats te bereiken, kan een huurauto een goed idee zijn. Het is ook een optie als je slechts een paar keer per jaar een auto nodig hebt, bijvoorbeeld voor een vakantie.

Maar als je de auto langer dan een paar weken nodig hebt, wordt huren al snel duur, waardoor het voor de meeste expats ongeschikt is.

Een auto kopen: de goedkoopste optie

Als je van plan bent om meerdere jaren of zelfs permanent in Nederland te blijven, is een auto kopen vaak de goedkoopste optie. Het hoeft niet per se een splinternieuwe auto te zijn; Nederlandse autodealers bieden meestal een goede selectie goed onderhouden tweedehands auto’s.

Je kunt ook direct een auto kopen van een particulier, bijvoorbeeld via Marktplaats. Dit is vaak goedkoper dan bij een dealer, maar je moet wel zelf alle papieren regelen voor de tenaamstelling.

Hoewel een auto kopen de goedkoopste optie kan zijn, brengt het ook gedoe met zich mee: belastingen, verzekering, onderhoud, eventuele schade en uiteindelijk de verkoop van de auto. En als je (nog) geen Nederlands spreekt, kan dit extra uitdagend zijn.

Private lease: populair maar lastig voor expats

Private lease is populair onder Nederlanders vanwege het gemak. Een standaard private leasecontract duurt meestal vier tot zes jaar en omvat belastingen, onderhoud, verzekering en pechhulp, allemaal voor een vast maandelijks bedrag. Hoewel het duurder kan zijn dan een auto kopen, is het erg handig omdat je alleen voor de brandstof hoeft te zorgen.

man lachend in auto zingend op telefoon

Dit lijkt misschien een goede deal als je twijfelt over het kopen van een auto. Maar er zitten een aantal haken en ogen aan, vooral voor expats.

Allereerst accepteren veel leasemaatschappijen expats niet als klant. Als dat wel mogelijk is, heb je in de meeste gevallen een Nederlands rijbewijs nodig.

Ten tweede wordt een private leasecontract geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Het wordt gezien als een lening vanwege de meerjarige financiële verplichting. Deze registratie kan van invloed zijn op toekomstige kredietaanvragen, zoals een hypotheek. Heb je een private leaseauto van €400 per maand? Dan kan dit betekenen dat je tot wel €80.000 minder kunt lenen voor een nieuw huis.

Ten derde is een private leasecontract meestal een verplichting van vier tot zes jaar. Wil je het contract eerder beëindigen dan de officiële einddatum, dan zijn er vaak hoge boetes. Dit maakt private lease minder geschikt als je niet zeker weet hoe lang je hier blijft.

Hoewel private lease aantrekkelijk kan lijken vanwege de all-inclusive service, is het in veel gevallen minder toegankelijk of geschikt voor expats.

Auto abonnement: flexibiliteit en gemak gecombineerd

Houd je van het gemak van leasen, maar wil je niet vastzitten aan een meerjarig contract? Of wil je een huis kopen zonder dat een kredietregistratie je hypotheek beïnvloedt? Dan is een auto abonnement een derde optie.

Bij een abonnement betaal je een vast maandbedrag, inclusief verzekering, onderhoud, belastingen en pechhulp. Net als bij private lease. Maar in tegenstelling tot private lease zit je niet vast aan een contract van meerdere jaren. Na een korte minimale looptijd kun je het abonnement maandelijks opzeggen of gewoon blijven rijden zolang je wilt. Zo combineer je het gemak van leasen met (bijna) de flexibiliteit van huren.

drie personen op loopbrug over snelweg met elkaar in de gesprek

Een auto abonnement is doorgaans iets duurder dan een traditioneel leasecontract, maar veel goedkoper dan langdurig huren. En omdat er geen kredietregistratie is, heeft de auto geen invloed op je hypotheekaanvraag.

Een oplossing voor elke situatie

Hoe je een auto regelt in Nederland hangt af van je plannen en levensstijl. Voor een langer verblijf is een auto kopen vaak de goedkoopste optie, terwijl leasen geschikt is als je aan de voorwaarden voldoet. Huren is handig voor kort gebruik, maar duur voor langere periodes. Een auto abonnement biedt echter een ideale mix van flexibiliteit en gemak, vooral voor expats.

Ben je op zoek naar een zorgeloze manier om auto te rijden in Nederland? Overweeg een flexibel auto abonnement bij KINTO. Geniet van de vrijheid om Nederland (en Europa) te verkennen met een oplossing die bij jou past!